Front Radar Obstruction - Nissan Murano Forum
User Tag List

 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread
post #1 of 66 Old 07-06-2018, 09:47 PM Thread Starter
Registered User
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Front Radar Obstruction

Hi,

My 2017 platinum Murano is about 9 months old. Recently, I have been having a problem where a message keeps popping up that says I “Unavailable Front Radar Obstruction.” The problem happens while on the highway when either the car in front of me switches lanes or I switch lanes while a car is in front of me. The radar system stays off for about 5 minutes and then turns back on and then does it over and over. It seems like the sensor is working fine (it’s not getting blocked by snow or dirt or anything), but it freaks out when it sees a car in front of me and then it suddenly disappears so it just shuts off. I doubt the dealer will help me much with the issue because it seems like a problem with the program rather than the sensor. Does anybody have any idea why it might be doing this or what I can do to fix it? I don’t use the cruise control much but the constant beeping noise gets pretty annoying.

Thanks
Jpl372 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 66 Old 07-07-2018, 11:46 AM
rkj
Registered User
 
rkj's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 40
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
I just bought a used 2018 murano sv & exactly facing the same issue with those radar messages ,which is quite annoying.

I checked with service center yesterday while doing the oil change & they simply said there is no cummnication from Nissan on any radar issue so they have to keep my car to check the issue ,but I thought it's not worth to give my car to service center as many have the same issue & Nissan has not acknowledged this yet.


Thanks

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Thanks,
2018 "Magnetic Black" Nissan Murano (SV)
WeatherTech FloorLiners
rkj is offline  
post #3 of 66 Old 08-01-2018, 09:04 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Hi,,, We just bought 2018 and have this same annoying issue. The dealer service staff are telling me that's the way it is (poor service response imo); however, I feel Nissan can and should fix the issues. Having a technology background I could never implement something that works so bad and has no explanation from the manufacturer/developer. I will pursue Nissan as I feel it should work this way:
1) First, allow owners to turn the feature off. Turn ICC (not so intelligent today imo) off but allow cruise control.
2) Do not beep if cruise is not on. It is so annoying and happens far too often, especially if you live in a high traffic area.
3) When it activates it should not go to sleep for the 3-5 minutes it should check for any obstructions every 5-10 seconds and when clear (usually right after it activates in the first place) allow ICC cruise to work again

I encourage all to complain to their dealer, squeaky wheels get the oil

Also most welcome your thoughts/ideas on how it should work so if they do take action we get what is best for all.

Thx
rtiffin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 66 Old 08-01-2018, 05:08 PM
Super Moderator
 
Pilgrim's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Fort Collins, CO
Posts: 7,463
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 574 Post(s)
Quote:
Originally Posted by rtiffin View Post
1) First, allow owners to turn the feature off. Turn ICC (not so intelligent today imo) off but allow cruise control.
I find myself wondering if an owner couldn't figure out a way to wire the circuit ON (jumper the contacts) so that the system thinks the road is clear. Then the cruise should work. I'm personally more invested in setting my own following distance, so I wouldn't miss the nanny slowing down for me.

It would depend on how many contacts there are on the sensor, etc. Might be a complicated circuit which would make this impractical.

YMMV, etc.

2008 BMW E91 328xi Sportwagon
2009 BMW E92 328ix Coupe
2016 Jeep Grand Cherokee Limited, 75th Anniv. Edition
1983 280ZX Turbo
Pilgrim is offline  
post #5 of 66 Old 08-02-2018, 01:05 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
I have owned my 2017 Murano for a year. In the last few months my 'Unavailable Front Radar Obstruction' continually beeps and subsequently turns off my ICC while going down the interstate. I have taken to the dealership twice and both times told it was just super sensitive and they can't do anything about it. Not sure why I pay for premium technology on this vehicle when its a non-functional hindrance. We need a fix and soon!!! Otherwise, I love my car but this is so frustrating!
tinaled is offline  
post #6 of 66 Old 08-03-2018, 09:03 AM
Registered User
 
Nam Vu's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: DFW, TX
Posts: 43
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Garage
Headed to my dealer today for this problem today too at just over 10,000mile
Nam Vu is offline  
post #7 of 66 Old 08-03-2018, 01:11 PM
Registered User
 
Ramness's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Atlanta
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
I bought a used 2015 Platinum 2 weeks ago. While on the test drive I was testing the limits of what the Intelligent cruise would do and after it brought the car to a stop at a traffic light after getting off the interstate the system beeped and the orange warning light appeared. The sales guy and I both thought the system had put us in ĎTime Outí similar to what a Tesla will do since I didnít put my foot on the brake after it slowed to a stop. When we got back to the dealership I turned the car off and back on and all was normal again so didnít think anything of it.

Returned to the dealership the following morning, bought the car and on the way home the AEB warning light came on when I was not using cruise. Came on again the next day as well. Called my salesman and explained the issue. Luckily he remembered it faulting on the test drive and he spoke to the used car sales manager. They are willing to make the car right so I took the car back for them to repair last Monday. Itís a Volvo dealership so they had to send it to a Nissan dealership down the road. They gave me 2019 XC40 to drive while they are having it repaired. Last I heard they were waiting on a replacement radar sensor and it was going to be a few days till they got it.

I looked up the radar sensor for my model. Looks like the original part number 28438-5AA0A was replaced at some point with 28438-5AA0B so that may be a good sign that they have made a correction to the unit itself.

Iím thankful the Volvo dealer is making this right as the car was 16,000 miles beyond the factory warranty when I bought it and just the sensor without labor is $746. Hopefully all is well after its replaced.

2015 Cayenne Red AWD Platinum
2011 Red Brick Xterra Pro-4X
Ramness is offline  
post #8 of 66 Old 08-06-2018, 02:54 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2018
Location: Austin, TX
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
I've had this too - it happens every now and then when I'm driving down the same stretch of road that has a concrete median very close on the left side of the lane, so I always just thought that was messing with it for some reason. Just had a trip to Houston this weekend and it started happening randomly every 15-30 minutes for a little while, then worked fine. I don't use ICC much, and all of the errors happened when I was just driving normally. At this point, nothing I'm willing to bother with going to the dealership yet, but I'll keep an eye on this thread to see what solutions y'all find.

2017.5 Murano Platinum - Gun Metallic - Technology Package
Escort Passport 360 + invisicord
OwlCam dash camera
25% front - 5% rear tint
Headlight Revolution Supernova V.3 LED foglights
patrick49 is offline  
post #9 of 66 Old 08-06-2018, 04:24 PM
Registered User
 
Ramness's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Atlanta
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
Got my car back this morning. The Nissan dealer replaced both the radar sensor and the bracket. There was also a notation that they repaired the harness. They charged the Volvo dealership $1,045! Very glad they took care of it. They will be getting an excellent survey for sure. Drove around for a while before going home, the error light did not return.

2015 Cayenne Red AWD Platinum
2011 Red Brick Xterra Pro-4X
Ramness is offline  
post #10 of 66 Old 08-07-2018, 07:39 PM
Registered User
 
Nam Vu's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: DFW, TX
Posts: 43
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Ramness View Post
Got my car back this morning. The Nissan dealer replaced both the radar sensor and the bracket. There was also a notation that they repaired the harness. They charged the Volvo dealership $1,045! Very glad they took care of it. They will be getting an excellent survey for sure. Drove around for a while before going home, the error light did not return.
I will contact my Toyota dealership I bought this from and see what they can do.

I wonder why they still charge Volvo if your Murano is still under warranty

It sucks getting this notification every 15min and I don't think my front radar brake assist works very well
Nam Vu is offline  
post #11 of 66 Old 08-07-2018, 09:34 PM
Registered User
 
Ramness's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: Atlanta
Posts: 44
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Nam Vu View Post

I will contact my Toyota dealership I bought this from and see what they can do.

I wonder why they still charge Volvo if your Murano is still under warranty

Did yours fail on the test drive? If it did hopefully your sales person remembers.


I bought it with 53,000 miles on it, no more warranty.

2015 Cayenne Red AWD Platinum
2011 Red Brick Xterra Pro-4X
Ramness is offline  
post #12 of 66 Old 08-08-2018, 11:03 AM
Registered User
 
Nam Vu's Avatar
 
Join Date: Jul 2018
Location: DFW, TX
Posts: 43
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Ramness View Post
Did yours fail on the test drive? If it did hopefully your sales person remembers.


I bought it with 53,000 miles on it, no more warranty.
Nothing on the test drive but after i left the dealership and hit the highway, it popped up during traffic. But i also think my brake assist isnt working because i can get really close to a car infront and it won't alert me im too close. It alerted me properly only once
Nam Vu is offline  
post #13 of 66 Old 08-09-2018, 12:07 PM
Registered User
 
Halwg's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2,430
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 304 Post(s)
Good luck getting the parts. That was what got damaged in my collision with a smallish deer. It's been in the shop 12 weeks waiting for the adaptive cruise radar sensor. It came in last friday, after 12 weeks, and the car is finally put back together.


There is a huge back-order of that part. Mine actually got moved to the front of the waiting list because of the insurance claim, and it still took 12 weeks.

2018 Platinum Red/Cashmere
Halwg is offline  
post #14 of 66 Old 08-16-2018, 10:37 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Unavailable Front Radar Obstruction

Hi,

I just bought a Murano 2018 by trading-in my 2015 and got the same alert and the major problem is it doesn't let set the Cruise which is very annoying. I owned Murano 2015 more than 2years but never faced this issue. Nissan should fix this feature which they advertise them a lot to sell the premium versions. There is no point spending more and get the higher end version without these features working. I hope Nissan will fix this problem soon.

Thanks
Naresh is offline  
post #15 of 66 Old 08-17-2018, 04:32 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
12 weeks is a long time. I live within 20 miles of a Nissan plant and I canít get the part either. That is one of the reasons I bought the car and have to wait that long is ridiculous. I think they should take it off of some of the other cars in their lots or the plant. We have already purchased the cars. Yet we are being penalized.
Treytx is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Rate This Thread
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome