Nissan Murano Forum banner

Wysoki dźwięk

68K views 54 replies 27 participants last post by  PaulDay  
#1 ·
Słyszę wysoki dźwięk z naszego Murano z 2015 roku, gdy jest wyłączony, a hałas jest nadal obecny nawet po godzinach. Zastanawiam się tylko, czy ktoś jeszcze miał ten hałas i czy wiesz, co to było?

#3 ·
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zlokalizowanie hałasu - nie masz żadnych pomocnych informacji, dopóki nie wiesz, skąd pochodzi. Najlepiej jest znać dokładne urządzenie, które go wytwarza. Daj nam znać, co to jest i w jakich okolicznościach wydaje dźwięki.

#47 ·
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest zlokalizowanie hałasu - nie masz żadnych pomocnych informacji, dopóki nie wiesz, skąd pochodzi. Najlepiej jest znać dokładne urządzenie, które go wytwarza. Daj nam znać, co to jest i w jakich okolicznościach wydaje dźwięk..
Sprawdziłem wąż za silnikiem, widzę tylko przecięty wąż klimatyzacji, ale nie poczułem ssania ani wydmuchiwanego powietrza.

#4 ·
Słyszę wysoki pisk z naszego Murano z 2015 roku, gdy jest wyłączony, a hałas jest nadal obecny nawet po kilku godzinach. Zastanawiam się tylko, czy ktoś jeszcze miał ten hałas i jeśli tak, to czy wiesz, co to było?
Wcześniejsze raporty z podobnych sytuacji wskazywały na wadliwy alarm tylnej klapy. Myślę, że jest pod tylnym zderzakiem.

#6 ·
Mam ten sam problem. Doprowadziło mnie to prawie do szaleństwa, dopóki nie zorientowałem się, że dźwięk dochodzi spod tylnego zderzaka. Nie chcę wydawać fortuny na naprawę, więc zastanawiałem się, czy odłączenie przewodu, który powoduje dźwięk sygnału dźwiękowego podczas otwierania i zamykania drzwi, zatrzyma go, czy też jest coś, co można spróbować zresetować. Przyglądam się również używanemu modułowi sterowania tylną klapą, ale nie jestem pewien, czy to właściwa część, aby rozwiązać problem. Martwię się, że rozładuje to akumulator, ponieważ nigdy się nie zatrzymuje. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady od osób, które miały z tym do czynienia. Dzięki!

#7 ·
Na tym forum jest co najmniej jeden inny wątek dotyczący tego problemu. Pamiętam, że miało to związek ze spadkiem temperatury spowodowanym przez zimę. Nie pamiętam jednak niczego innego, poza tym, że nie była to wada, ale proces. Przeszukaj wątki w poszukiwaniu tytułu podobnego do Twojego i powinieneś go znaleźć

#8 ·
W innym wątku jeden z członków sugeruje, że jest to pompa, która ponownie zwiększa ciśnienie w układzie paliwowym, który traci ciśnienie z powodu spadku temperatury powietrza zimą. Ta diagnoza nie została potwierdzona przez OP

#35 ·
Na innym wątku jeden z członków sugeruje, że to pompa, która ponownie zwiększa ciśnienie w układzie paliwowym, który traci ciśnienie z powodu spadku temperatury powietrza zimą. Ta diagnoza nie została potwierdzona przez OP
Mieszkam na Florydzie i zasadniczo nie mamy zimy. Mój pojazd zaczął to kilka miesięcy temu. Teraz mogę wejść do pomieszczenia gospodarczego tuż obok garażu i to usłyszeć, a nawet idąc do skrzynki pocztowej i trwa to około 5 sekund. Brzmi to jak alarm niskiego napięcia.

#11 ·
Właśnie miałem założyć wątek na ten temat. Mam SL z 2016 roku. Dźwięk wyraźnie dochodzi z okolic tylnego zderzaka. Chyba muszę poszukać innego wątku. Dzieci i ja nagraliśmy dźwięk na moim iPhonie.

#13 ·
Miałem ten sam problem z moim Murano z 2015 roku. Byłem dzisiaj w salonie. Powiedzieli, że to czujnik klapy bagażnika (tylnych drzwi). Będzie emitował wysoki pisk z tylnego zderzaka, gdy zamoknie lub pochłonie wilgoć. Kiedy całkowicie się zepsuje, drzwi albo przestaną się w ogóle otwierać, albo nie pozostaną zamknięte. Na szczęście u mnie wszystko nadal działa, ale hałas jest po prostu irytujący. Naprawią to w ramach gwarancji, ale część jest niedostępna. Powiedzieli, że to powszechny problem w modelach 2015-2017, ale został naprawiony dla modeli 2018 i nowszych. Powiedzieli również, że wymienią część przewodu idącego do wiązki. Najwyraźniej jeśli wymienią tylko czujnik, problem powróci. Jeśli wymienią zarówno czujnik, jak i przewód, problem zostanie rozwiązany na dobre. Jestem wdzięczny, że mam przedłużoną gwarancję, ponieważ ta naprawa nie jest tania. 1 godzina pracy + 300 $ za części. Czytając poprzednie komentarze o usuwaniu tylnego zderzaka, aby to naprawić... to nieprawda! Zapytałem

#14 ·
Mam ten sam problem. Zrobiłem kilka prób rozwiązywania problemów i znalazłem hałas dochodzący z czujnika tuż za dolnym zderzakiem. Odłączyłem go i hałas zniknął. Myślę, że to czujnik 256401AA1B, brzęczyk ostrzegawczy zamka klapy. Przynajmniej tak mi się wydaje po lokalizacji z wyszukiwania części. Swoją drogą, jest w okropnym miejscu do dostania się.

#43 ·
Mam ten sam problem. Zrobiłem kilka prób rozwiązywania problemów i odkryłem, że hałas dochodzi z czujnika tuż za dolnym zderzakiem. Odłączyłem go i hałas zniknął. Myślę, że to czujnik 256401AA1B, brzęczyk ostrzegawczy zamka klapy. Przynajmniej tak mi się wydaje po lokalizacji z wyszukiwania części. Swoją drogą, jest w okropnym miejscu do dostania się.
Czy możesz mi powiedzieć, jak znaleźć i odłączyć okablowanie? Zdjęcia…Cokolwiek…to zaczęło się dzisiaj…Tylne automatyczne drzwi nie działały, ale hałas zaczął się około 2 godziny temu.

#15 ·
Mój 2015 robił to od czasu do czasu przez ostatnie 2 miesiące, w końcu sięgnąłem pod spód i wyciągnąłem cholerne kable, problem rozwiązany. Wszystko, co dotyczy tylnej klapy, nadal działa jak powinno. Kolejny słaby element konstrukcyjny w tym pojeździe do dodania do listy.

#16 ·
Mój 2015 robił to od czasu do czasu przez ostatnie 2 miesiące, w końcu sięgnąłem pod spód i wyciągnąłem te cholerne kable, problem rozwiązany. Wszystko, co dotyczy tylnej klapy, nadal działa jak należy. Kolejny słaby element konstrukcyjny w tym pojeździe do dodania do listy.
Można do tego dotrzeć bez zdejmowania zderzaka?!?!

Mój włącza się od miesięcy po każdych opadach deszczu lub śniegu. Myślałem o tym, żeby sięgnąć pod spód i wyrwać te kable, ale nie byłem pewien, czy to możliwe.

#21 ·
Dzięki za info. Od jakiegoś czasu mam zapisany link w telefonie, z zamiarem zdjęcia zderzaka w najbliższej przyszłości. PaulDay wykonał świetną robotę, pokazując, jak to zrobić, więc nie wydaje się to zbyt trudne.

Ale jeśli prostszym rozwiązaniem jest sięgnięcie pod spód i wyrwanie przewodów bez wpływu na inne operacje, to pójdę tą drogą...

#22 · (Edited)
Dzięki za info. Od jakiegoś czasu mam zapisany link w telefonie z zamiarem usunięcia zderzaka w najbliższej przyszłości. PaulDay wykonał świetną robotę, pokazując, jak to zrobić, więc nie wydaje się to zbyt trudne.

Ale jeśli prostszym rozwiązaniem jest sięgnąć pod spód i wyrwać przewody bez wpływu na żadne inne działanie, to wybieram tę drogę...
Image
52492
52493

Na pierwszym zdjęciu włożyłem aparat w pobliże skrzynki, do której miały iść przewody. Można po prostu sięgnąć ręką. Drugie pokazuje wiązkę przewodów, która wyszła. Trzecie zdjęcie było z dołu. Po lewej stronie zdjęcia widać skrzynkę. Klapa bagażnika działa automatycznie za pomocą pilota/przycisku wewnętrznego i przycisku na klapie bagażnika bez żadnych problemów. Teraz, kiedy widzę, jak wygląda wiązka/klips, być może mogłem użyć śrubokręta, aby go otworzyć i bezpiecznie odłączyć. Cóż, mój problem został w tym momencie rozwiązany lol. Mam nadzieję, że to wszystkim pomoże.

#25 · (Edited)
Mała aktualizacja. Wyjąłem złącze do głośnika i wszystko nadal działa. Dodatkowym bonusem jest to, że klapa bagażnika nie wydaje już 3 sygnałów dźwiękowych podczas otwierania i zamykania. Po prostu się otwiera i zamyka.

Dla wszystkich zainteresowanych. Patrząc pod samochód, jest pojedyncza wiązka, która rozdziela się na dwie. Sekcja, której szukasz, to ta, która idzie w stronę strony pasażera tylnego zderzaka.

Udało mi się włożyć tam rękę, chwycić złącze i poruszać nim, aż wyskoczyło. Kiedy nim poruszałem, głośnik wydawał różne dźwięki, więc wiedziałem, że jestem we właściwym miejscu.

Dzięki za poruszenie tego tematu Styles666. To było coś, co naprawdę mnie denerwowało przez jakiś czas.

#30 ·
Słyszę wysoki dźwięk z naszego Murano z 2015 roku, gdy jest wyłączony, a dźwięk jest nadal obecny nawet po kilku godzinach. Zastanawiam się tylko, czy ktoś jeszcze miał ten dźwięk i czy wiesz, co to było?
Tak.
W gorące dni, gdy stoi na podwórku, nie pracuje, wydaje wysoki pisk. Nie mogę zlokalizować źródła. To wykończenie SV z 2020 roku.

#33 ·
Sięgnąłem pod zderzak i wyrwałem przewód do głośnika. Rozwiązało to mój problem. Klapa bagażnika nadal się otwiera i zamyka bez problemu, ale już nie piszczy.
Czy możesz sprecyzować, po której stronie zderzaka się to znajduje. I jak daleko pod spodem jest umieszczone?