Nissan Murano Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

Heezy

· Registered
8 Posts
Discussion starter · #1 ·
Mam 2010 rok, zapaliła się kontrolka "service engine soon", a kod to P0021. Po poszukiwaniach informacji sprawdziłem poziom oleju, jest dobry. Olej wygląda na czysty. Został wymieniony dwa miesiące temu. Teraz muszę sprawdzić, gdzie znajduje się elektrozawór VVT dla Banku 2 i go wyczyścić.

Zatem zdejmuję osłonę silnika i znajduję gniazdo z liśćmi i materiałem przypominającym watę, a także zauważam, że te węże zostały przegryzione na wylot.

Image

Nie sądzę, żeby jakieś przewody zostały uszkodzone, ale do czego służą te węże i gdzie mogę dostać zamienniki? Gdzie znajduje się elektrozawór VVT dla banku 2? Dziękuję.

Discussion starter · #4 ·
Aktualizacja. Udało mi się zdobyć nowe węże z Auto Zone. Średnica wewnętrzna węża wynosi 4 mm i po prostu przyciąłem go na długość, około 5 cali, i dopasowałem do złącza. Usunąłem kod P0021 i przez kilka następnych dni będę jeździł normalnie, aby sprawdzić, czy kontrolka SES zaświeci się ponownie.

Jeśli chodzi o wyjęcie elektrozaworu VVT dla banku 2, wygląda na to, że nie ma łatwego sposobu. Wlot wody i zespół termostatu są na przeszkodzie, więc nie można wyciągnąć elektrozaworu prosto. Trzeba by spuścić płyn chłodzący i wyjąć zespół termostatu. Innym sposobem jest zdjęcie pokrywy rozrządu zaworów, ale najpierw trzeba spuścić olej.

Wyszukałem w serwisie YouTube i wiele silników VQ35DE pochodziło z Infiniti i Altimy. I wyglądają inaczej niż mój Murano z 2010 roku, co utrudnia sprawę, ponieważ jestem osobą uczącą się wizualnie. Muszę zobaczyć, jak to się robi w moim konkretnym silniku. Chyba będę szukał dalej.

Discussion starter · #6 ·
Aktualizacja, kod wrócił. Widziałem film na YouTube i usunęli pokrywę rozrządu, aby wyjąć elektrozawór vvt banku 2 zamiast wyjmować termostat. Może tak zrobię. Przetestuję rezystancję, zanim to zrobię.

Szukam również części zamiennych do elektrozaworu vvt i uszczelki pokrywy rozrządu. Są one opisane jako lewa i prawa, a nie bank 1 lub bank 2. Która strona to bank 2? Zgaduję, że to prawa strona silnika, w kierunku przodu pojazdu. Czy mogę otrzymać potwierdzenie, zanim kupię niewłaściwą część? Dziękuję.

która strona to bank 2?
Lewo/prawo jest z punktu widzenia przodu silnika (gdzie są koła pasowe) na zewnątrz, więc lewo byłoby bankiem 2.

widziałem film na youtube i usunęli pokrywę rozrządu, aby usunąć elektrozawór vvt banku 2 zamiast usuwać termostat.
Interesujące. Wygląda na to, że elektrozawory VVT są przykręcane do tych pokryw zamiast do głównej pokrywy rozrządu, więc może to być rzeczywiście łatwiejsze niż wyjmowanie termostatu. Jeśli zrobisz to w ten sposób, daj nam znać, jak to działa. Przynajmniej nie musiałbyś spuszczać płynu chłodzącego.

Naprawdę powinieneś sprawdzić wiązkę przewodów przed wymianą elektrozaworu, jeśli test rezystancji wypadnie pomyślnie, ponieważ znalazłeś gniazdo myszy w komorze silnika. Na zdjęciu, które zamieściłeś wcześniej, osłona przewodu do elektrozaworu VIAS ma w nim dziurę, która prawdopodobnie została zrobiona przez myszy i prawdopodobnie występują dodatkowe uszkodzenia, które mogą nie być wyraźnie widoczne bez dokładnej kontroli.

Image

Image

Discussion starter · #8 · (Edited)
Próbowałem sprawdzić rezystancję na elektrozaworze, ale po odpięciu złącza wiązki przewodów od elektrozaworu nie mogłem całkowicie wyjąć złącza, ponieważ termostat blokował drogę. Wygląda na to, że i tak będę musiał zdjąć pokrywę rozrządu.

Usunąłem to złącze przed wymianą termostatu w moim samochodzie, więc będzie prześwitywać obudowę termostatu, choć ledwo.

1 - 9 of 9 Posts